Începem anul 2019 cu câteva previziuni privind piața IT din România și trendurile ce vor apărea în acest domeniu.

Anul 2018 a fost definit în IT de criza forței de muncă. Acest trend se menține și în 2019, iar criza se va adânci și va începe să producă un efect de domino. Îngrijorate de lipsa de potențiali angajați, dar și de celelalte măsuri luate de actuala guvernare, nicio companie mare nu va dori să intre pe piața din România. Dimpotrivă, sunt șanse ca cel puțin o mare multinațională din domeniul IT să se retragă de pe piața din România.

Partea bună e că, în sfârșit, actuala guvernare va lua câteva măsuri extrem de necesare pentru a rezolva problema. După ce anul trecut legiuitorii au început să modifice legislația privind aducerea muncitorilor străini (în principal din afara Uniunii Europene), ne așteptăm ca anul acesta, presați de criza lucrătorilor din toate industriile, legile să fie modificate pentru a reduce birocrația și chiar a încuraja aducerea de lucrători din străinătate. În concluzie, veți avea primii colegi IT-iști din țări mai exotice, cum sunt Taiwan și India. Apropo, dacă doriți o idee de afaceri potrivită pentru anul 2019, aceasta ar fi o agenție de recrutare de străini pentru locuri de muncă din România.

Ideea anului va fi employer branding. Va fi o creștere bruscă a numărului companiilor ce vor plăti bani buni pentru popularizarea brand-ului lor în mințile potențialilor viitori angajați. IT-ul va conduce detașat în acest trend, în principal în București, Cluj și Iași. Echoz, platforma al cărei blog îl citiți în aceste momente, se va adapta la acest trend și va ajuta companiile să aibă campanii de employer branding reușite.

Ca tehnologii, previziunea noastră e că 2019 va fi anul creșterii rapide a librăriei ReactJS și a căderii dramatice a limbajului de programare Java, în special printre cei ce intră acum în domeniul programării. Programarea mobile se va reduce, iar mulți se vor îndrepta spre framework-ul React native.

Ca metodologii de project management, prevăd un trend de renunțare definitivă la metodologia Waterfall și de trecere la metodologia Agile. Un an de adaptare, în care companiile vor utiliza metodologia Agile modificată dramatic pentru a corespunde nevoilor specifice, lucru care va duce la probleme specifice. Un an în care trainerii de Agile vor fi extrem de căutați.

La final, fără legătură cu specificul blog-ului, avem o previziune legată și de vânzările de electronice în România. Vedem anul 2019 ca fiind anul aspiratoarelor robot.

Cam atât legat de previziuni. Ne auzim la sfârșitul anului pentru a analiza care s-au dovedit adevărate și ce surprize au apărut.

La mulți ani! Vă dorim ca în anul ce tocmai a început să obțineți job-ul ideal. Unul care să vă ofere satisfacție profesională și financiară, dar și destul timp liber pe care să vi-l dedicați vieții personale. Cât despre noi, la Echoz începem anul 2019 cu un singur țel: să devenim principala destinație a celor ce își caută un job în domeniul IT. Țineți-ne pumnii!

Trenduri și previziuni în IT pentru 2019