Acum câțiva ani, înainte de povestea frumoasă începută cu Echoz, încercam să-mi găsesc un job ca programator. Într-o zi sunt sunat de un recruiter de la o companie de recrutare ce încerca să găsească angajați pentru clientul lor, o companie de software. Știi cum e: “Bună ziua, avem un post disponibil de programator pentru o companie din domeniul X. Putem să ne întâlnim pentru o discuție?

Am acceptat și am urmat pașii normali: interviul cu recruiterul care evident m-a întrebat de așteptările salariale, interviul tehnic la compania angajatoare, iar apoi așteptarea deciziei.

Dar apoi lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Primesc un telefon într-o zi de la recruiter care îmi spune că sunt dorit de compania angajatoare, dar vor să negocieze salariul pe care l-am cerut. Iar aici recruiter-ul îmi spune cuvintele magice:

-Vrei să negociez eu pentru tine? Căci știi că noi suntem plătiți la comision, în funcție de salariul pe care-l vei încasa tu.

Mă gândesc rapid, urmând logica următoare: Știu că recruiterul e plătit la comision, în funcție de salariul pe care-l voi încasa eu, de obicei între 1 și 1,5 salarii. Deci e și în interesul său să negocieze un salariu cât mai bun pentru mine pentru a îi crește și lui comisionul.

Dar….am realizat rapid că logica mea e greșită. De ce?

Gândește-te la regula 80/20 (Principiul Pareto). O întâlnești probabil zilnic la job când îți dai seama că 80% din muncă se face în 20% din timp, iar restul de 20% se realizează greu, în restul de 80% din timp.

Aplică acum acest principiu la munca recruiterului. El a realizat deja 80% din muncă contactându-te, având interviu cu tine, propunându-te companiei angajatoare. Și este gata să încheie procesul de recrutare și să-și încaseze comisionul.

Să spunem că recruiterul (mă rog, compania recruiter-ului) e plătit cu o sumă egală cu un viitor salariu lunar al tău. Salariul minim dorit de tine este de 2000 de euro. În acest punct recruiterul e foarte aproape să obțină și el aceeași sumă, pentru munca pe care deja a făcut-o. Totuși, speri ca recruiter-ul să obțină pentru tine 2200 de euro. Pentru tine ar fi minunat – diferența pe un an e de 2400 de euro, bani cu care îți cumperi echipament nou de snowboard și mergi într-o vacanță frumoasă în Elveția.

Dar, oprește-te și analizează puțin lucrurile din perspectiva recruiterului. Având în vedere că el e foarte aproape să obțină 2000 de euro, crezi că va lucra din greu (amintește-ți regula 80/20) pentru încă 200 de euro, adică 10%? Și, făcând această muncă grea, să irosească timp și să riște să piardă angajarea, deci întregul comision? De ce are face un recruiter asta pentru 200 de euro, bani care nici măcar nu ajung în totalitate la el, ci la compania de recrutare la care este angajat. Bani care nu-i ajung nici pentru un weekend pe Valea Prahovei.

Așa e, n-ar face-o. El vrea doar să “close the deal” cât mai repede posibil și să treacă la următorul candidat care îi poate aduce 2000 de euro, nu 200. Deci, chiar dacă ai impresia că recruiterul o să negocieze salariul în interesul tău, de fapt el nu-și dorește decât să grăbească procesul, să te convingă să accepți suma minimă și să semnezi contractul de angajare.

Am făcut aceste calcule presupunând că recruiterul este plătit cu un comision ce depinde de viitorul tău salariu. Dar dacă nu este așa și de fapt este plătit cu un comision fix. Ce motivație ar avea el în acest caz să-ți negocieze ție salariul?

Cum să aplici asta?

Negociază direct cu viitorul angajator salariul tău. Treaba recruiterului a fost să te aducă cu succes în acest punct. Mulțumește-i și ia-ți la revedere.

Mai mult, evită să lași orice fel de intermediar să negocieze beneficii în numele tău, fie el agent imobiliar, consultant pe fonduri europene sau asigurator auto.

Nu lăsa recruiterul să-ți negocieze salariul

2 thoughts on “Nu lăsa recruiterul să-ți negocieze salariul

 • March 20, 2018 at 14:05
  Permalink

  Foarte bun articolul, am invatat ceva nou – Principiul Pareto.

  Eu personal, am renuntat complet la ideea de a mai lucra cu agentii de recutare, cel putin deocamdata. Pe langa faptul ca la mine, absolut de fiecare data, intregul proces a ramas in aer (as putea astepta si astazi rezultatul promis) nu vad de ce trebuie sa lucrez cu un intermediar.

  Cine este interesat sa imi aflet tot punctul de vedere poate citi acest articol: https://goo.gl/Wv6MEX (in engleza)

  Reply
 • March 22, 2018 at 14:05
  Permalink

  Buna,
  Am deschis articolul pentru ca titlul mi-a starnit curozitatea.
  Ceea ce am citit insa ca practica din partea acestui recruiter este total absurd, imoral si contrar oricaror bune practici din recrutare si sunt sigura (cel putin, sper) ca este un caz izolat. In acel moment as incheia orice fel de colaborare cu acel recruiter daca as fi client (companie sau candidat) sau angajator.
  Rolul unei agentii este sa gaseasca omul potrivit pentru tehnologiile, cultura, compania potrivita si astfel sa medieze cat mai transparent intreg procesul si aceeasi transparenta sa o ofere si in privinta asteptarilor financiare ale candidatilor.
  Am avut uneori situatii (dar destul de rare) cand candidatilor le-au crescut asteptarile transmise initial, dupa discutiile tehnice, din diverse motive care tineau de informatiile primite direct de la client, alte oferte pe care le primisera intre timp, etc, dar deciziile erau ale lor si in niciun caz sa fie recruiterul cel care sa ii influenteze in propriul interes. Oricum, in toate cazurile, negocierea salariala este intre candidat si client!

  Intr-adevar, daca aveti astfel de cazuri specifice (ca cel prezentat in articol), nu este de dorit sa continuati discutiile. Din punctul meu de vedere, un recruiter profesionist se simte de la primul contact si lansez ideea de a avea deschidere in privinta colaborarii cu o agentie, pentru ca pot fi multe roluri in companii faine, pe care candidatii sa nu le cunoasca (pentru ca nu ii intereseaza o schimbare si nu sunt foarte prezenti pe site-urile de recrutare), rolul agentiilor fiind in acest caz acela de a oferi diversitate si va pot oferi exact rolul/echipa/proiectul care va poate ajuta profesional dar sunteti prea ocupati sa il cautati activ.

  Spor in toate!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *