Daniel Severin – Software Developer

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Mă numesc Daniel Severin.  Am 35 de ani și muncesc în domeniul IT din 2006, timp în care am avut diverse roluri, de la Programator, la Team Lead și Software Architect.

În timpul liber îmi găsesc câte ceva de făcut cu mâinile. De exemplu: mobilă, obiecte de design interior, instalații sanitare și chiar căsuțe din bețe de înghețată pentru fetițele mele.

 

A existat vreun moment care te-a marcat și te-a convins să intri în IT?

Pentru mine domeniul a devenit vizibil in 1998, când intram la liceu. Intrasem la Mate-Info din curiozitate sau, mai bine spus, împins și cu o curiozitate a unui copil care nu văzuse un PC până atunci. În acea vară mă jucam cu un văr pe HC-ul lui, când o casetă s-a ”înțepenit” și pe ecran au apărut tot felul de semne dubioase. Vărul meu m-a văzut că încercam să deslușesc ce apăruse, și m-a ”luminat” dându-mi o cărticică cu exerciții de programare pentru HC. Nici astăzi n-aș putea zice dacă acea eroare de HC a fost motivația mea de a vrea să studiez programarea, dar cu siguranță a fost un moment important.

 

Ce studii ai în domeniul IT? 

Am absolvit Automatică și Informatică Aplicată, în cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați. Înainte de asta, am fost un semestru, din greșeală aș putea spune, la Facultatea de Mecanică, specializarea Mecatronică și Roboți Industriali. Cu dorința să intru la Automatică, am considerat că în timpul ăsta aș putea să mă angajez și să mă duc la facultate. A fost o adevărată provocare.

Cu toate că inițial ”Roboți industriali” sună ca fiind un domeniu IT, și chiar e, m-a demotivat foarte repede o materie, Structura Metalelor, așa că am renunțat și am început în anul următor Automatica.

În liceu participam constant la concursuri de informatică, fiind clar atras de acest domeniu. Din păcate, în acest timp ignoram celelalte materii din școală, în special Româna, motiv pentru care a trebuit să repet un an. Datorită faptului că fiica mea cea mare a început școala recent, compar inevitabil cu ”vremea noastră”. Observ că școala pare să se schimbe și să pună accent pe dezvoltarea valorilor individuale ale elevului, în raport cu colectivul clasei. Oarecum în aceeași direcție a concluziei mele, școala te formează ca om, iar specialist te faci după. Cred că un merit important îl au cadrele didactice, care sunt acum din generația noastră, știu problemele întâmpinate atunci și doresc să reformeze învățământul.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de față?

Pe parcursul vieții profesionale, începând chiar cu primul job, am avut un mentor, Adrian Florea, care mai târziu mi-a fost manager și astăzi suntem prieteni. Acestă persoană a avut o influență importantă asupra alegerilor profesionale de-a lungul timpului. Chiar și asupra alegerii job-ului curent, influențându-mi subtil părerile pe care le am și făcându-mă să aleg o importantă firmă de IT românească.

Primul meu job a fost în Galați la AttoSoft, ca programator Delphi, AttoSoft fiind una dintre cele mai importante firme de IT din oraș. Aici am descoperit puterea JavaScript-ului, îndrăgostindu-mă instant de el. Se întâmpla când integram Google Maps într-o aplicație desktop.

După primul job de programator am continuat colaborarea cu Adrian care și-a deschis propria firmă. Aici am avut oportunitatea sa contribui la creearea unei platforme de social media de travelling, folosind .NET framework.

Apoi a urmat mutarea la București. Motivația din acel moment nu era neapărat financiară, ci chiar mutatul în București, acesta fiind considerat “land of opportunities” printre IT-iștii pe care îi știam. Tot împreună cu Adrian am făcut mutarea la București, la Clarity Systems, companie ce mai apoi a fost achiziționată de IBM. În total, au fost 6 ani în am contribuit la rescrierea unei aplicații cu milioane de linii de cod, am fost Team Lead, apoi Software Architect. O mențiune fiind că în perioara în care am fost Team Lead am lucrat la un proiect aproximativ un an, dar proiectul nu a fost lansat pe piață. Astăzi privesc acea perioadă ca fiind un lucru extrem de important în dezvoltarea profesională, deoarece eram pe un teren izolat în care am învățat ce se întâmplă într-un produs de la zero, și fără consecințe.

La IBM a fost totuși perioada care mi-a oferit un spectru foarte larg în ceea ce privește situațiile profesionale. Am fost Software Architect, făcând parte dintr-o echipă de arhitecți software unde activitatea de Architect era dusă mai mult spre zona de Tech Evaluations, făcând multă cercetare și lucrând cu Proof of Concepts ”măritate” cu produsele reale pe care le aveam la îndemână. Legat de poziția de Software Architect, am observat în ultimii ani că termenul a fost diluat, fiind confundat cu Solution Architect sau cu un fel de super-duper Senior Developer. Adică orice developer cu cunoștințe mai importante este considerat Software Architect.

Revenind la parcursul profesional, curiozitatea m-a făcut apoi să încerc și lucrul într-un mediu de outsourcing, așa că am ajuns la Endava. Experiență care m-a convins să-mi doresc să lucrez din nou, de data asta definitiv, în companii de produs. Motivul este reiterarea și eforturile continue de îmbunătățire a produsului ce se fac într-o companie de produs VS contractele cu dată de expirare din companiile de outsourcing.

A urmat apoi Sustainalytics, iar acum lucrez la Bitdefender.

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

Cu toate că mă consider “poliglot”, când mă trezesc de dimineață vorbesc C#.
Când vreau să ies din zona mea de confort, adică din ecosistemul .NET, mă joc cu Java, web clasic + single page applications, împreună cu JavaScript, TypeScript, Node.js, Python, etc.

Un proiect interesant a fost unul realizat într-o combinație de C/C++,  Java, Visual Basic, APL, J și ceva componente Web. Situația a făcut ca întreaga echipă ce lucra pe acel produs să demisioneze, iar echipa din care făceam parte a trebuit să facă knowledge transfer către o echipă, nou creată, pentru a continua mentenanța.

Pe lângă limbajele de dezvoltare, mă interesează limbajele și tehnologiile care țin de lifecycle-ul produsului: CMD, Batch, PowerShell, Ant, MsBuild și alte limbaje de scripting pentru build and deployments.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT?

Locul de muncă să fie într-o companie de produs, unde strategia este vizibilă/transparentă și să se acorde încredere echipei.

Să existe dorința de cercetare și posibilitatea de adaptare a produsului la condițiile pieței. Echipa, într-o astfel de companie, poate ajuta cu succes la evaluarea potențialelor direcții pe care le poate lua produsul.

De asemenea, să existe un feedback permanent în ambele direcții: echipă – management.

 

Lucrezi la vreun proiect personal?

Ca orice IT-ist, am avut o serie de idei la care am lucrat, dar care au ajuns în găleata de proiecte nefinalizate. În perioada aceasta, prefer ca proiectele personale să fie de tipul DYI, fizice, nu software.

 

Ce știi acum despre domeniul în care lucrezi, și nu știai când ai fost angajat?

Domeniul IT e un teren foarte schimbător, mă refer la ce e în trending, sau la limbajele si platformele care se nasc și mor de la o zi la alta. Aș da ca exemplu pe Anders Hejlsberg care nu demult a creat limbajul TypeScript. Acelasi om a creat limbajul C#. Prin exemplul lui Anders Hejlsberg vreau să subliniez că pentru a evolua în domeniu nu trebuie să te limitezi la o platformă sau un singur limbaj.

Au fost multe lucruri pe care le-am învățat pe parcurs, și cred că am crescut învățând lucruri ce a doua zi se schimbau și trebuia să le învăț din nou. Consider totuși că, în ziua de astăzi, din ce in ce mai multe companii au o atitudine mai sănătoasă despre Software Development Practices, cum e Unit Testing-ul și procesele de automatizare.

Aaa, și înainte să mă angajez știam că Facultatea de Automatică înseamnă Programator. N-are nicio treabă 🙂.

Interviu cu un IT-ist – ep. 9