Chiar în prima zi la primul job de programator din viața mea, managerul de departament s-a așezat la calculatorul meu pentru a-mi arăta cum să scriu un anumit cod. Însă făcea greșeli, scria cuvintele greșit, apoi le ștergea și rescria. Râzând, s-a scuzat și mi-a spus că e din cauza vârstei și că ar trebui să se lase de programare. Avea 35 de ani. Deși a fost o glumă, undeva în mintea mea s-a întipărit ideea că vârsta până la care poți să programezi este de 35 de ani. Și mi-am gândit întreaga carieră de programator ținând cont de această limitare. Acum, că am depășit ușor această vârstă, realizez desigur că a fost o tâmpenie, iar capacitatea de a programa nu ține de o cifră exactă. Dar totuși, m-a pus pe gânduri: până la ce vârstă poți să programezi? Și ce faci după?

În studiul lor anual, cei de la StackOverflow au publicat următoarea statistică legată de vârsta programatorilor:

Sursă poză

Trebuie să recunosc că văzând această statistică m-am amuzat. La pragul de 35 de ani se observă o scădere dramatică a numărului de programatori. Prima impresie văzând statistica a fost că presupunerea mea din prima zi de muncă ca programator s-a adeverit. Totuși, această statistică este înșelătoare. Văzută prin perspectiva trecerii timpului, ea spune doar că în lume există mult mai mai mulți programatori tineri față de…cei trecuți prin viață.

Explicația este simplă. Studiile spun că numărul de programatori din lume se dublează la fiecare 5 ani. Neluând în seamă pe cei ce fac reconversie profesională, putem presupune că majoritatea celor ce intră în domeniu sunt tineri, deci e normal ca media de vârstă să fie din ce în ce mai redusă.

Dar este ăsta un lucru bun?

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a spus în 2007 în timpul unui discurs la universitatea Stanford: “Oamenii tineri sunt mai deștepți” Bine, el a spus în engleză, că nu știa română, “Young people are just smarter”.

Dacă e să luăm în calcul lumea recrutării IT, cea în care se învârte platforma al cărui blog îl citiți, programatorii seniori, cei cu mulți ani de experiență în spate, sunt cei mai căutați pe piața muncii. Însă imediat după ei vin cei foarte, foarte tineri: studenții de la facultăți ca Politehnica. De ce? Explicația nu are neapărat legătură cu vârsta, ci cu lipsa lor de experiență în câmpul muncii. Companiile consideră că există șanse ca printre acești studenți să se afle viitorii programatori foarte buni, extrem de valoroși. Programatori care care în momentul de față nu-și cunosc valoarea și se mulțumesc cu un salariu mult mai mic comparativ cu seniorii. Cinic, știu, dar aceasta este explicația.

 

Din punct de vedere tehnic, e vreo diferență între programatorii tineri și cei “bătrâni”?

Spre deosebire de 2005, anul când am început să lucrez ca programator, văd o schimbare de atitudine: tehnologia a devenit mai ușor de stăpânit, iar programatorii tineri au început să fie mult mai superficiali, asemănători “meșterilor” ce doar utilizează niște unelte pentru a construi ce își doresc, fără a cunoaște foarte bine dedesubturile domeniului. Pe când programatorii “bătrâni” sunt mult mai stăpâni pe tehnologie și analizează în detaliu înclusiv “uneltele” ce le sunt puse la dispoziție. Deci, da, programatorii “bătrâni” sunt mai buni din punct de vedere strict tehnic.

Însă, pentru valoarea adusă business-ului, numărul anilor de programare în sine nu contează. Faptul că ai scris cod complex, în același limbaj, în ultimii 15 ani, nu te face mai bun decât un junior ce programează de 2 ani, dar a încercat diverse limbaje, paradigme, arhitecturi, etc. Dimpotrivă, faptul că se concentrează mai mult pe rezultatul programării și mai puțin pe partea tehnică, face ca programatorii mai tineri să fie din ce în ce mai apreciați într-o companie de produs.

 

Și totuși, ce fac programatorii când hotărăsc să renunțe la programare?

Cea mai ușoară trecere e cea spre rolul de Team Leader Tehnic. Scopul programatorului ce are acest nou rol este să rezolve probleme tehnice complexe, în special dacă e vorba de un sistem complex la care chiar el a lucrat în urmă cu X ani și îl cunoaște în detaliu. Și, evident, să fie mentor pentru programatorii mai tineri. Dar, aici e capătul de linie pentru programatorii ce nu doresc să învețe skill-uri noi.

Cei ce sunt dispuși să evolueze și să-și dezvolte noi abilități au posibilitatea să treacă în poziții de management. Sau consultanță. Sau business development. Sau își dezvoltă cu totul alte skill-uri, care nu au legătură cu lumea tehnică. Idee în acest ultim caz este să devină cross-skilled și să se transforme astfel în superstaruri.

O altă opțiune este Freelancer – specializat în anumite limbaje sau domenii de business. Luând această opțiune, programatorul își alege cu grijă lucrul pe care știe să-l facă cel mai bine, cel mai rapid, cel mai calitativ și cel mai eficient, și îl face la nesfârșit, pentru clienți diverși, această ultra-specializare făcând să  fie plătit foarte bine.

Că veni vorba de domenii de business, o altă opțiune foarte bună ar fi specializarea de business. Să zicem că o firmă din domeniul creșterii puilor de baltă dorește să angajeze un programator. Câți programatori buni poate găsi? Dar câți programatori buni specializați în pui de baltă va găsi? Exact, puțini! Iar regulile economiei spun că oferta redusă crește prețul. Sau, în cazul de față, salariul programatorului.

Important de reținut aici e că specializarea trebuie aleasă cu grijă, pentru a fi siguri că domeniul va mai exista peste 10-20-30 de ani. Un programator specializat în sisteme de operare pentru fax-uri, sau, mai rău, în Windows Phone, nu mai este util nimănui.

 

Ce fac însă cei ce hotărăsc că vor să programeze până la pensie?

Își aleg cu grijă limbajul. Cobol împlinește anul acesta 60 ani. Iar programatorii de Cobol sunt printre cei mai bine plătiți programatori. Asta înseamnă că, cel puțin în teorie, poți alege un limbaj cu potențial (psst…Java) și poți programa în el până la adânci bătrâneți.

 

Ce trebuie reținut? Gândește-ți din timp cariera și direcția pe care o vei urma. Opțiunile sunt diverse, dar pentru a fi sigur că iei cea mai bună decizie, analizează-te și informează-te din timp.

 

 

 

Când renunți la programare și ce faci după?