Poveste ușor SF (deocamdată)

Fiind un IT-ist ce a intrat puțin în lumea recrutării prin intermediul Echoz, am început să observ anumite tendințe. De la analiza automată a CV-urilor, la screening automat și chatboți automați de intervievare . Cuvântul magic este “automat”. În viitorul apropiat pare că totul se va petrece fără interacțiune umană, doar pe baza unor algoritmi și unelte tehnice.

Mergând un pic mai departe, să vedem de fapt unde poate să ajungă această automatizare.

 

Să luăm o companie ca Google, Facebook, Microsoft sau oricare alta ce are acces la datele acestora. Această companie are nevoie să angajeze un programator Java senior, pentru sediul din București. El va trebui să lucreze într-o echipă de trei persoane, alături de Mircea (programator Java junior, 23 de ani, basist într-o trupă rock) și Maria (designer web, 30 de ani, snowboarder).

Să numim una din companiile acestea sau grupul lor – Rețeaua. Rețeaua are acces la toate informațiile tale online.

 

Rețeaua știe când te-ai născut – Ți-ai pus ziua de naștere pe Facebook, prietenii îți urează “La mulți ani” într-o anumită zi, primești email de marketing de la diverse companii cu subiectul “La mulți ani” în aceeași zi.

Rețeaua știe unde locuiești – Pe baza IP-ului și/sau a GPS-ului smartphone-ului, corelat cu procentul de timp pe care-l petreci noaptea într-o anumită locație.

Rețeaua știe unde ai învățat – Pe baza IP-ului și/sau a GPS-ului smartphone-ului, corelat cu aceleași date ale prietenilor tăi de pe Facebook care și-au petrecut ziua în același loc, timp de X ani.

Rețeaua știe ce rezultate ai avut la școală – Poate nu știe exact ce notă ai avut la Fizică, dar poate presupune IQ tău pe baza căutărilor pe care le-ai făcut. Și a oricărui test online pe care l-ai făcut vreodată. Și poate face o medie cu IQ-ul colegilor tăi, cei de la paragraful anterior.

Rețeaua știe cum te descurci în societate – Pe baza reacțiilor la postărilor tale, a răspunsurilor pe care le primești, etc poate să estimeze extrem de exact care este nivelul EQ-ului tău.

Rețeaua știe ce îți place să faci –  Ai făcut căutări după “curs chitară”, “chitara”, “chitariști” de multe ori în ultimul an. Ai facut schimb pe OLX și ai dat un PS4 pe o chitară. De asemenea, ai postat poze cu tine la snowboard de 7 ori în iarna trecută și ai dat check-in la Poiana Brașov în fiecare weekend de iarnă. Iar vara, Strava înregistrează că îți place să te plimbi zilnic cam 10 km pe bicicletă în parc. Like-urile pe care le-ai dat pe Facebook și rețetele pe care le-ai căutat pe Google spun că îți cam place pizza.

Rețeaua știe unde ai lucrat, ce ai făcut la fiecare job și care sunt punctele tale forte și slabe – LinkedIn îi spune unde ai lucrat, ce experiență ai etc. Căutările de pe StackOverflow și codul de pe GitHub îi spun la ce tehnologii te pricepi și care este nivelul tău tehnic.

Rețeaua știe ce-ți dorești (sau îți poate sugera) pe plan personal – Locuiești în Galați. Dar Google are nevoie de tine în București. Ce s-ar întâmpla dacă pe Facebook ți-ar fi promovate evenimente plăcute din București, postările prietenilor tăi legate de București iar reclamele de pe toate site-urile pe care le vizitezi ar promova Bucureștiul? În scurt timp ți-ai spune că Bucureștiul e cel mai minunat loc de pe pământ și ai căuta prima ocazie cu care să ajungi acolo.

Rețeaua știe ce cheltuieli ai, ce-ți dorești să cumperi și ce salariu te-ar mulțumi – Ce ai cumpărat de pe Emag în ultimul an? Te uiți la articole cu prețurile apartamentelor? Ai căutat review-uri de telefoane, laptop-uri, mașini de spălat, etc?

Rețeaua știe…tot.

 

Cum ar arăta ziua în care te angajezi la Google? Primești un email în care ți se spune: Salut Gigel! Ai fost angajat la Google București pe pozitia de Java Senior Developer. Colegii tăi sunt Mircea (programator Java junior, 23 de ani, basist într-o trupă rock) și Maria (designer web, 30 de ani, snowboarder). Salariul pe care-l vei primi este de XXX lei . Îți oferim următoarele extra beneficii, personalizate special pentru tine: pizza de la Garlic – cea mai bună pizzerie din București, închiriat apartament lângă parcul Titan pentru tine și prietena ta. Pentru a fi angajat, apasă pe “Da”.

 

Acum vă întreb: care dintre aceste informații și modalități tehnice nu sunt disponibile în momentul de față? Exact. Niciuna. Toate sunt disponibile și ușor de automatizat. Singurul lucru care stă între noi și automatizarea completă a recrutării este problema morală. Cum s-ar zice, don’t be evil!

 

 

Puterea algoritmilor în recrutare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *