Încercând să găsesc muzica potrivită pentru o sesiune de programare, mi-am amintit de un coleg programator, de la un fost loc de muncă, ce asculta în fiecare zi câte o manea.  Una nouă în fiecare zi.  Și când zic că o asculta, mă refer că o asculta doar pe aceea, încontinuu, maniacal, fără oprire, pe repeat, timp de câteva ore bune.

Nu-i împărtășesc preferința pentru manele, dar înțeleg că gustul muzical e extrem de personal și subiectiv. Totuși, dacă ne gândim la scopul pentru care ascultăm muzică, o putem împărți în două categorii: activă și pasivă.

 

Mare parte din muzică este gândită să fie ascultată activ, să te ridice din picioare și să te energizeze. Încearcă să te facă să te concentrezi la versuri, la partea instrumentală și să intri în starea indusă de acea melodie.  Pentru sesiunile de lucru însă, acest gen de muzică trebuie evitat.

 

Muzica de lucru, cea ascultată pasiv, în background, are câteva elemente în comun:

În primul rând este important să nu aibă parte vocală.  Versurile unei melodii îți atrag atenția și te deconcentrează de la task-ul curent, în special dacă sunt în limba nativă.

Apoi, e important ca playlist-ul să nu conțină melodii ce îți plac în mod special. Plăcerea ascultării lor îți vor muta rapid focusul către ele, uitând complet de lucru.

Playlist-ul trebuie să fie lung, de minim 1 oră, pentru a nu fi nevoit să te deconectezi de la ce faci pentru a schimba melodia.  Dar nici foarte lung, căci oricum după 90-120 de minute capacitatea de concentrare pe un task scade dramatic, deci poți folosi schimbarea playlist-ului ca un pretext de a lua o pauză.

 

Eu ascult așa:

  • Soundtrack-uri de jocuri Acestea sunt gândite de echipe întregi special special pentru a te ține în priză și concentrat pe joc cât mai mult timp posibil.  Din ce am observat, acestea sunt cele mai potrivite pentru sesiuni de programare lungi, care îți cer multă concentrare și putere de calcul. Ex: Assassin’s Creed
  • Unele soundtrack-uri de filme Pentru starea ce ți-o induc. Ex: Braveheart
  • Rock instrumental O combinație bună între genul muzical ce-mi place și muzică de lucru. Ex: Metallica – Orion Mai funcționează foarte bine și muzica rock cântată la pian. Ex: Vika Goes Wild
  • Metal – foarte rar, chiar cu versuri.  Funcționează foarte bine la task-uri repetitive, pentru că te energizează și te ține în priză. Ex: Motorhead, Judas Priest.

 

Am încercat diverse genuri muzicale.  Singurul care nu s-a potrivit deloc cu programararea a fost hip-hop/rap, datorită vocii foarte proeminente.  Și muzica clasică ce conține vioară.  Dintr-un motiv pe care nu-l înțeleg, vioara devine foarte enervantă când e ascultată în timpul unei sesiuni de lucru.

 

Ce mai poți încerca

Am văzut mulți oameni ce ascultă un podcast, dar în surdină.  Ei recunosc că nu înțeleg mare lucru și nu rețin nimic, dar le place senzația de a auzi pe cineva vorbind în fundal.  Bănuiesc că e aceeași plăcere de a avea televizorul deschis pe un talk-show, chiar dacă nu ești atent la el.

Alții folosesc generatoare de zgomot de fundal, în special ploaie.  La mine nu funcționează deloc, ci mi se face somn instant, căci mai folosesc uneori “ploaie pe acoperiș de tablă” pentru a adormi seara.

 

Cum se acultă muzica?

Căști over-ear, de preferat cu noise cancelling, pentru izolarea completă de mediul ambiant.  E plăcut însă și fără noise cancelling, astfel încât din când în când, la schimbarea melodiei să se audă și mediul ambiant și/sau colegii.

Singurul lucru pe care nu l-am văzut făcut într-o firmă de IT este muzică la volum mare, în boxe, pentru toți cei aflați într-o încăpere.  Ar fi și foarte dificil să găsești un playlist potrivit pentru gusturile fiecărei persoane din încăpere.

Pentru playlist-uri eu folosesc Youtube, mai nou Spotify, iar în trecut Grooveshark.  Nu mă deranjează playlist-urile de pe Youtube cu calitatea lor redusă căci oricum, ascultând în background, nu simt această lipsă de calitate.

 

Tu ce muzică asculți?

Cum spuneam, muzica de lucru are multe elemente în comun și e ușor de găsit melodii pe placul tuturor programatorilor.  Așa că te întreb: tu ce muzică asculți? Lasă un comentariu, fie aici, fie pe Facebook sau  LinkedIn.  Le voi grupa pe genuri muzicale și le voi pune în playlist-uri de Youtube și/sau Spotify.

 

Ce muzică asculți când programezi?

2 thoughts on “Ce muzică asculți când programezi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *