Cătălina Postolache – Front-end developer / IT Recruiter

 

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Bună! Numele meu este Cătălina Postolache 🙂

Am 26 de ani, sunt masterandă în psihologie din 2016 și am început să lucrez în HR în timpul primului an de master. Acum fac un internship în programare și m-am înscris la ASE, Informatică Economică.

Ador să încerc activități noi atunci când călătoresc, cum ar fi rafting, kayaking și mi-am propus să fac surfing în Sri Lanka anul acesta. Pe lângă asta, obișnuiesc să fac snowboarding și să alerg.

 

Când ai început să studiezi domeniul IT?

Prima dată am început să învăț informatică în liceu (matematică-informatică, intensiv engleză) și am reînceput studiul anul acesta, cu diverse tutoriale.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de față?

Lucrez la Mindit din 2015, timp în care am avut diverse roluri care m-au ajutat să mă dezvolt. Am făcut background screening aproape 1 an de zile, după care timp de 2 ani și jumătate am făcut recrutare în IT și am început să îmi aprofundez cunoștințele despre acest domeniu de la primul interviu cu un programator. Interviurile cu oameni pasionați care lucrează pe diverse roluri au fost niște lecții fantastice pentru mine, deoarece mi-a fost ușor să înțeleg metodologiile folosite, flow-ul unui proiect și cum funcționează această piață.

Deoarece eram tot mai curioasă, am început să urmăresc tutoriale și să fac mici proiecte – mi se pare cea mai bună modalitate de a învăța. Am fost surprinsă de ceea ce pot să realizez cu JavaScript și am decis că asta vreau să fac în continuare. Prin urmare, acum fac un internship 🙂

 

A existat vreun moment care te-a marcat și te-a convins să intri în IT?

Nu a fost un moment decisiv, au fost mai mulți factori care m-au convins:

  1. Mi-am dat seama că petreceam foarte mult timp învățând frontend și că eram foarte încântată când reușeam să rezolv probleme.
  2. Am cunoscut/lucrat cu oameni extraordinari care au renunțat la multe pentru a începe o carieră în IT și care mi-au demonstrat că dacă îți place programarea și ești perseverent, vei reuși.
  3. Începusem să acumulez experiență în recrutare și cu cât amânam această schimbare, cu atât mi-ar fi fost mai greu să o fac și nu voiam să mă gândesc mai târziu: ”cum ar fi fost dacă?”

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

JavaScript, AngularJS, React, HTML, CSS, Bootstrap, Jira, Git. Îmi doresc să învăt și alte framework-uri/limbaje de programare.

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Lucrăm Agile și începem ziua cu un Daily Scrum și energie. Acum lucrez la un proiect interesant cu React și am început să învăț acest framework (până recent am lucrat cu AngularJS). Am colegi faini care mă susțin și îmi place să mă implic în brainstorming-urile lor pentru a înțelege mai bine proiectul.

Avem diverse activități la birou și învățăm mereu lucruri noi, ultima dată o colegă ne-a prezentat un joc făcut de ea cu Leap Motion.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT?

La un loc de muncă mă interesează proiectele, posibilitatea de dezvoltare și colegii, deoarece dacă există coeziune atunci ne vom dezvolta împreună și vom avea rezultate pozitive.

 

Ce skill-uri crezi că trebuie să aibă (sau să-și dezvolte) un non-IT pentru a intra în domeniul IT?

La începutul carierei este important să fii flexibil, să ai abilități de rezolvare de probleme, gândire critică pentru a alege cea mai bună metodă de a transpune o cerință în cod, o atitudine pozitivă, să te adaptezi ușor și să îți dorești să înveți. Toate astea te vor ajuta să lucrezi cu ușurință la proiecte din diverse domenii și cu tehnologii variate. De asemenea, privirea de ansamblu și empatia te vor ajuta să înțelegi mai bine scopul proiectelor la care lucrezi și să creezi soluții mai eficiente.

 

Ce știi acum despre domeniul în care lucrezi și nu știai când ai fost angajată?

Faptul că proiectele sunt mult mai complexe decat par pentru o persoană non-tehnica și că trebuie să ai răbdare cu tine, să te menții motivat.

Interviu cu un IT-ist – ep. 8