Ovidiu Rudi – Software Developer și Trainer

 


Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Salut, sunt Ovidiu Rudi –  Software Developer și Trainer. Iubitor de mare și munte, înot și schi, și de software care chiar automatizează/simplifica viața nu doar pentru chestii cool. 🙂

 

Când ai început să studiezi domeniul IT? Ce studii ai în domeniul IT? Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de fată?

De studiat am început prin 1995. Studiat e mult spus, primele linii de cod le-am copiat dintr-o carte de Basic pe un HC 91 IC Felix. Nu știam engleză, nu știam că ce fac e programare, dar îmi plăcea să schimb valorile (a aceea ce mai târziu am aflat că se numesc parametri) și să văd cum se schimbă rezultatul. Apoi am învățat electronică de la tatăl meu și când am ajuns la electronică digitală am înțeles că dacă folosesc programarea, pot înlocui multe circuite integrate și dacă greșesc ceva nu le voi mai arde și nu trebuie să mă mai chinui să le înlocuiesc.

Am hotărât că voi da la liceu la Mate-Info, doar că n-am intrat. Când am studiat cu adevărat programare – s-a întâmplat în vacanța dintre anul 2 și 3 de facultate, când aveam de luat 11 restanțe. Și toată vara am învățat (primii doi ani de facultate m-am jucat și m-am uitat la filme). Învățând în paralel câteva materii m-a ajutat să fac niște conexiuni care m-au ajutat să înțeleg ce este programarea. Și am înțeles ce înseamnă sa programezi. Din acel moment, într-un an și un pic m-am angajat. Apoi, în scurt timp am ajuns în top studenți. Avantajul a fost că au început să mă știe profesorii materiilor pe care nu le sufeream (statistică, istoria doctrinelor economice, matematică, etc) și la care încă aveam restanțe, dar care m-au trecut pentru că aflaseră de proiectele mele de la sesiunile de comunicate științifice. Ah, și da, n-am făcut Poli, am făcut Informatică-Economică, la Științe Economice în Galați. Iar la licență am fost singurul student care a luat 10 (10 nu se mai luase de cel puțin doi ani). Și povestesc asta nu pentru a mă lăuda (oricum nu m-a întrebat niciun angajator nimic legat de facultate), ci pentru a evidenția cât de important este să vezi niște legături/corelații în programare, care îți pot accelera procesul de învățare (v-am spus mai devreme că sunt trainer, sufăr de explicită cronică). 🙂

Primul job l-am avut la Absolute IT Solution din Galați, unde făceam un CRM pentru Advertising pe mijloacele de transport folosind ASP. NET WebForms. Nu mi-a luat mult timp să îmi dau seama că tehnologia este “greșită”, și imediat după ce am terminat facultatea mi-am căutat alt job. Drept urmare, în noiembrie 2008 m-am urcat în avion și m-am mutat în Undine, Italia. Unde pentru doi ani am dezvoltat software pentru liniile de producție oțel folosind C, C++, Delphi și Oracle. În această perioadă am învățat ce înseamnă programarea low-level. Deși și la jobul anterior și managerul și clienții erau din SUA, la acest job am învățat cum e să lucrezi cu o paletă variată de naționalități. De la sârbi, croați și sloveni, la nemți și francezi, de la taivanezi și chinezi, la turci și ruși – o experiență care m-a învățat dinamica mediilor de lucru heterogene.

După doi ani am decis să revin în țară, iar din 2010 m-am mutat în București. Aici am fost la mai multe companii unde am dezvoltat Sisteme SOS (Speed of service) la McDonald’s, KFC, Burger King, etc și un sistem de distribuție a campaniilor publicitare pentru aceleași firme. Asta se întâmpla la Acrelec Software. Aici am lucrat cu Delphi și cu tehnologii Microsoft: ASP.NET MVC, C#, SQL Server. Apoi am făcut un sistem de gestiune a depozitelor pentru depozitele AD Pharma. Și aici am folosit același stack Microsoft. Am ajutat la evoluarea sistemului de Business Process Management (BPM) de la ING, unde am implementat chiar și un modul de unit testing pentru regulile de business. Iar acum două săptămâni am avut go live-ul pentru CRM-ul de la BCR făcut cu Dynamics CRM.

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

De când WebForms a fost înlocuit de MVC fac și mult web development, stack-ul devenind clasic: Js/Ts cu AngularJs/Angular, pe câteva proiecte VueJs (e un proiect căruia îi dau mari șanse). M-am mai jucat cu F#, Google scripts, Python, Elastic Search, PHP, WordPress, Unity, .NET core, Xamarin, etc. Unlike majorității programatorilor, nu adopt tehnologii că sunt în trend, prefer tehnologii cât de cât stabile. Mi se pare waste of time ping pong-ul cu suportul tehnologiilor “virgine”, când ambii ajungeți la concluzia că ce vrei nu se poate, iar workaround-ul e mult mai costisitor decât folosind tehnologii stabile (și aici îmi aduc aminte de nesfârșitele discuții cu băieții de la ELK de acum 2-3 ani…).

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Încep în jur de 9. Nu aș putea să zic că ziua are un tipar. Singure sunt pauzele :)) – una pe la 10:30, prânzul la 12 și o altă pauză la 16:00. Ele îmi încarcă bateriile. În rest încerc să încep cu taskurile complicate, încerc să nu fiu întrerupt de ce se întâmplă (deci căști și muzică fără versuri în general), și încerc ca în fiecare zi sa îmi aloc 30-60 de minute pentru a studia ceva nou. Acum urmăresc niște tutoriale de SCM și unele de RPA (robot process automation).

 

Care este mediul tău de lucru? Ce ți-ai dori de la mediul de lucru?

Pe scurt: remote. Practic, încerc să educ pe cât posibil piața IT din Romania și să le explic că programatorii nu ară cu tractorul pe ogor ca să trebuiască să fie prezenți zi de zi fizic la birou. Trei ore pe zi pierdute le pot folosi mult mai fain și mai util, asta timp de un an înseamnă peste 600 de ore, 3 luni de job full-time cu mult overtime. Că tot veni vorba, am auzit diferite voci cum că în IT se face overtime. Eu în ultimii 8 ani am făcut 4 ore de overtime (plătite înzecit) – asta ca să câștigăm un proiect de peste 1M Euro (și l-am câștigat). În rest, cred că e un mit, sau în mediul în care mă învârt eu nu prea există (excepție fac cei care chiar își doresc asta, pentru mai mulți bani).

 

Ce tool-uri software folosesti?

Visual Studio e precum cafeaua, la fel și Notepad++ și SQL Management Studio. Apoi celelalte depind de task, proiect: Visual Studio Code (îmi place, promite), Resharper, Fiddler, Soap UI, Chrome Debugger, etc

 

Lucrezi la vreun proiect personal?

Da, sunt trainer la InvatamProgramare.Ro. Este ultimul și cel mai de succes proiect al meu (au mai fost vreo 6 înainte). Iar scopul proiectului este să ajut cât mai multe persoane determinate să ajungă programatori. Cu cei determinați reușesc, și unii lucrează deja de 1-2 ani prin diverse companii. Cu alții mai puțin determinați nu reușesc și mă frustrez, dar nu oricine e făcut să fie programator din diferite motive. Mai nou mi-am făcut canal de Youtube și sunt YouTuber sau Vlogger (mă joc, experimentez, deocamdată mă fascinează).

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT? Ce îti displace?

Cel mai mult pe mine mă interesează impactul proiectului, automatizarea pe care o aduce, cât de mult simplifică viața utilizatorului, etc. Îmi plac proiectele unde pot avea impact și unde cunoștințele mele de business pot fi puse în valoare (am terminat un ASE). Asta cred că se vede prin prisma proiectelor la care am luat parte în ultimii ani: CRM, BPM, managementul depozitelor, etc Nu îmi plac proiectele în care sunt un coder, deci outsourcingul nu e pentru mine. Și întreruperile mi se par un killer al productivității pentru taskurile complexe și încerc să le evit. 🙂 De asemenea, prefer joburile cu sediul în centru și cu zile de remote. Chestii de genul spații de relaxare și tool-urile cele mai bune de pe piață mi se par de bun simț, și majoritatea companiilor le au…

 

Care sunt sursele tale din informare din domeniul IT?

Nu sunt o persoană a news-urilor, încerc pe cât posibil să îmi organizez informația care vreau să vină la mine. Share-uri de la colegii de breaslă și Google News – care a învățat foarte bine în ultimul timp ce mă interesează.

Interviu cu un IT-ist – ep. 7