Cristian – Software Engineer

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Mă numesc Cristian, am 24 de ani și lucrez ca Software Engineer în Londra la un startup cu sediul central în Silicon Valley.

 

Când ai început să studiezi domeniul IT?

Am fost pasionat întotdeauna de calculatoare, primul mi l-au cumparat parinții prin clasa a 3-a, și atunci am început să învăț cum se folosește un calculator, cum se depanează, cum se asamblează etc. Nu prea avea cine să mă ajute la mine în sat, așa că am învățat mai mult din nevoie. Programare am început să învăț în clasa a 9-a, la o clasă de intensiv informatică.

 

Ce studii ai în domeniul IT?

Facultatea de Automatică și Calculatoare București, însă neterminată (mai trebuie să dau două examene). Ce pot să zic, nu am fost deloc un fan al facultății, însă nu pot să zic că nu am avut și lucruri bune de învățat de acolo. Pe lângă asta, am mai participat la ceva activități în timpul facultății (majoritatea organizate de Rosedu) și obișnuiam să mă mai joc cu diverse tehnologii în timpul liber.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de fată?

Am făcut câte un internship în fiecare vacanță de vară de la facultate, la Adobe Bucuresti, Microsoft Redmond (de doua ori) și Google Dublin. Da, ies 4 veri în loc de 3, explicația o găsiți la răspunsul de mai sus. Internshipurile au fost în domenii destul de variate, pe poziții de Software Development, Software Development in Test și Site Reliability Engineering. Până la urmă, tot dezvoltarea clasică mi-a plăcut cel mai mult.

După ce m-am intors de la ultimul internship mi-am dat seama că probabil nu o să termin prea curând facultatea și am început să-mi caut un job full-time. Am ales să plec în străinatate atât datorită remunerației mai atractive, cât și abundenței de companii care fac chestii interesante. Am ajuns să lucrez la o companie foarte atipică, și primul an de job nu am stat deloc în Londra, lucrând și locuind în diverse orașe din Spania, Franța (în special) și Germania pe tot parcursul anului, și interacționând cu oameni cu care nu prea ai ocazia de obicei in domeniul IT (ex. directori de fabrici de componente de mașini). Până la urmă am decis că am nevoie de ceva mai multă stabilitate (am zburat de peste 60 de ori în 2017) așa că am cerut un transfer în Londra, unde locuiesc de la începutul anului.

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

Anul trecut făceam în special integrare și analize de date, și foloseam SQL și Python, peste Spark. Acum am trecut pe dezvoltare frontend, cu Typescript, React, Redux și un backend bazat pe microservicii. Avem și mult tooling intern, de la biblioteci Typescript la un protocol de RPC scris peste http.

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Există mai multe feluri de zile tipice:
– o zi de development în care ajung la birou pe la ora 9:30 și scriu cod majoritatea timpului, până pe la 6:30, când iau cina cu colegii; mai iau câteva pauze în timpul zilei, la un ceai sau un joc de biliard
– zi de mers la client, în care mă trezesc pe la 6 dimineața și iau avionul 1-2 ore până în altă țară din Europa, unde petrec majoritatea timpului vorbind cu utilizatori și întelegând mai bine cum funcționează businessul clientului și cum să fac produsul să le fie cât mai util; de obicei stau măcar 1-2 nopți în locul respectiv, și seara îmi place să mă plimb prin oraș (mai ales dacă îmi e necunoscut) și eventual să interacționez cu localnici, dacă am ocazia; o dată am plecat din Franța în Spania crezând că o să stau 2 zile, și am stat 3 săptămâni, ceea ce a fost o experiență foarte interesantă.

 

Care este mediul tău de lucru? Ce ți-ai dori de la mediul de lucru?

Avem cam de toate la muncă, de la birouri flexibile (standing sau sitting, se schimbă dintr-un buton) la 3 mese pe zi, masă de biliard, ping-pong, sală de yoga, cameră de dormit (nap room), masaj, bar (inclusiv cu bere la draft), xbox etc. Cel mai mult mi-aș dori un spațiu ceva mai liniștit la birou, câteodata devine destul de agitat, dar avem un mediu de lucru extrem de flexibil, dacă vrei să pleci să lucrezi de acasa nu trebuie să ceri voie nimănui, așa că nu mă afectează atât de tare.

 

Ce tool-uri software folosesti?

Visual Studio Code (am renuntat la emacs din cauza unor probleme la încheieturi), Github, OSX, iTerm, Slack, Chrome, Workflowy și niște chestii interne. Nimic deosebit.

 

Lucrezi la vreun proiect personal?  

În timpul liber dezvolt cashit.ro. Am observat că de fiecare dată când am lucrat mai serios la un proiect personal, mi-a folosit și profesional, mult mai mult decât mă așteptam.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT? Ce îti displace?

În primul rând salariul trebuie să fie competitiv. Pe lângă asta, mă interesează să mă integrez bine în mediul social de la muncă, să fiu tratat cu încredere și să fie puțină birocrație. Îmi displace faptul că am așa puțin timp liber (comparat cu facultatea), aș vrea să pot să îmi iau 1-2 luni neplătite pe an, dar asta nu e posibil la majoritatea joburilor.

 

Care sunt sursele tale din informare din domeniul IT?

Citesc Hacker News mult prea mult, cred ca de prin clasa a 10-a. Pe lângă asta, ar mai fi reddit, facebook (chestii postate de prieteni), techcrunch, și start-up.ro si zf.ro pentru România. Asta, plus blogurile lui Steve Yegge, Joel Spolsky si Dan Luu.

 

Ce știi acum despre domeniul în care lucrezi și nu știai când ai fost angajat?

Lumea software e destul de mică și toți se strâng în mediul online, nu trebuie să te rezumi la Romania. Dacă ești pasionat și capabil poți să iți faci destul de ușor relații profesionale pe internet, cu un comentariu pe un blog (sau pe Hacker News), sau mai bine, un pull request pe Github. Pe lângă asta, mi-am dat seama că e mult mai ușor să creezi o chestie nouă pe internet (un site, o aplicație, orice) decât pare, și îți dă o satisfacție aparte.

 

Care sunt diferențele principale pe care le observi la munca în IT din RO comparativ cu UK sau alte țări în care ai lucrat?

Nu știu cât de generalizabilă este experiența mea, dat fiind că am lucrat doar la companii din Silicon Valley sau Seattle, toate având o cultură oarecum similară. Ce am observat este că în România m-am simțit mult mai izolat de restul lumii. De exemplu, Google are un summit pentru interni în Europa, și îi zboară pe toți în Dublin sau Zurich, chestie pe care n-aș vedea-o niciodată să se întâmple la o companie din România. Pe lângă asta, au venit de câteva ori niște oameni de la sediul Adobe US și nu mă simțeam egal cu ei, eram “noi” și “ei”.

Cât despre străinătate, am observat că diferența este mult mai mare între companii decât între țări, de exemplu Microsoft este foarte birocratic și în general un loc de muncă relaxat și destul de lent, mulți angajați având familie și copii. Google e foarte, foarte bine organizat, am fost impresionat, dar are totuși probleme de companie mare (multă birocrație, foarte multe proiecte anulate etc.). Compania curentă e mult mai mică, totul e mai rapid, mai haotic, ai mai multă responsabilitate (și libertate) și oamenii muncesc mai mult, și poți destul de ușor să vorbești cu CEO-ul sau alți oameni din conducere.

La clienții pe care i-am vizitat cred că se vede mai bine diferența între țări, latinii fiind mult mai plăcuți, mai relaxați, mai prietenoși și mai informali decât nemții, de exemplu.

 

Interviu cu un IT-ist – ep. 6