Vio – Front-end developer

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Salut, eu sunt Vio. Locuiesc de vreo 10 ani în Brașov, îmi place să spun că m-a “adoptat” orașul ăsta. De loc sunt din Brăila și am ajuns la Brașov odată cu facultatea.
Caut să păstrez un echilibru între diversele arii din viața mea, să jonglez cu diverse chestii, de la relaxare în diverse forme, până la studiu și perfecționare pe partea de IT, de la mers pe munte cu bicla și piciorul până la meditație și introspecție.

 

Când ai început să studiezi domeniul IT?

Am început să studiez de prin liceu, atunci mi-am găsit pasiunea pentru acest domeniu când algoritmica din liceu “îmi vorbea” și o înțelegeam fără să depun prea mult efort. Asta m-a costat mai târziu la facultate când nu știam în primă fază cum să abordez materiile mai provocatoare și dificile (ca mulți alții m-am lovit de faptul că nu știam cum să învăț). Multă vreme am înțeles studiul IT-ului ca pe ceva formal – merg la ore/cursuri, îmi fac temele și asta este. În timp, practica și joburile avute m-au învățat că procesul nu se termină niciodată, tot timpul există ceva nou de învățat sau ceva de perfecționat și abordat din alt unghi, din altă perspectivă.

 

Ce studii ai în domeniul IT?

La liceu am avut specializarea Mate-Info, Info intensiv și apoi am terminat Facultatea de Matematică și Informatică la Universitatea Transilvania în anul 2010.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de fată?

Prin 2011 m-am angajat ca software packager și îmi era foarte clar că nu voi rămâne prea mult timp acolo, însă am zis să încep de undeva. La începutul lui 2012 a apărut oportunitatea să fac un internship la Siemens și am profitat de această ocazie, am avut plăcerea să lucrez cu o echipă foarte bine pregatită – eram o echipă mică și foarte prolifică. Am învățat multe acolo având în vedere că a fost primul meu job de programator; m-a ajutat foarte mult faptul că eram înconjurat de oameni foarte bine pregătiți și că proiectele erau foarte challenging, tech stack-ul de acolo era foarte la zi.

Mai departe am plecat la firma Synertrade unde am continut să mă formez ca programator timp de 2 ani și 7 luni. Aici am deprins niște skill-uri precum : citirea codului, înțelegerea problemelor pe care le rezolvă aplicația și a work flow-urilor complexe.
După Synertrade a urmat (cu o oarecare pauză) angajarea mea la Next Level International, unde mediul era unul foarte plăcut și propice mie: echipa relativ mică (10-12 oameni în filiala din Brașov), atmosfera destul de relaxată în birou, tehnologii interesante (aici am luat contact cu AngularJS-ul și programarea pe frontend mai intensiv).

De la Next Level mi-am continuat munca începută la Arvato, filiala Brașov, având aceeași echipă și aceleași proiecte.

Ultima schimbare profesională am făcut-o în urmă cu 1 luna și o săptămână când m-am alăturat echipei RoSoftLab unde lucrez la proiectul Lampix. Lampix este o lampă inteligentă care proiectează pe suprafețe și elimină necesitatea monitorului și a tastaturii, interacțiunea făcându-se cu mâinile. Lucrul cu Lampix mi se pare challenging și totodată distractiv, recent am lansat o campanie de crowdfunding. Prin aceasta campanie dorim atât să creștem vizibilitatea produsului, cât și să acoperim prin aplicațiile dezvoltate cât mai multe domenii de interes precum: restaurante, baruri, hoteluri, spații de birou și colaborative. Linkul catre Kickstarter este acesta : kickstarter.com/projects/868083461/lampix-intelligent-interactive-tabletop-ar-is-here

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

În prezent lucrez pe partea de frontend, stack-ul fiind cel clasic HTML5,CSS3 și Javascript. Pe lângă acesta se mai adaugă librarii în funcție de necesități: nodejs, express, knex. Cum încă sunt la început în proiect și în companie, probabil se vor mai adăuga multe altele în timp.

Pana acum am lucrat cu tehnologii de backend ca Struts, JSF, Spring (foarte puțin), Hibernate, Guice, MyBatis, cât și librarii/frameworkuri precum Primefaces, AngularJS și Foundation.

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Ajung la birou în jur de 8-9, variază ora în funcție de anumiți factori. Fac plinul de apă și îmi fac un ceai, apoi dau drumul la muzică și îmi organizez ziua de muncă: notez ce vreau să rezolv în ziua respectivă plecând de la ce este important și urgent și ajungând la taskuri mai puțin importante și/sau mai puțin urgente. Mă apuc de treabă și am grijă să îmi iau pauze suficiente de mișcare și de gândire – am noroc de o curte interioară unde mai ies la relaxare. La prânz ies să îmi cumpăr mâncare sau doar să fac o plimbare înainte de masă, apoi mănânc singur sau cu colegii mei și după beau un ceai cald să ajute la digestie. Caut în pauze să includ și socializarea cu colegii dacă nu ating punctul acesta în interactiunea legată de taskuri. La ora 3 avem un standup în care vorbim despre ce am făcut în ziua respectivă și ce impedimente avem. După standup, ușor, ușor caut să finalizez taskurile importante și să mă axez pe unele mai ușoare care nu îmi solicită atenția la fel de mult. Uneori îmi pregătesc terenul pentru a doua zi, organizând și prioritizând munca.

 

Care este mediul tău de lucru? Ce ți-ai dori de la mediul de lucru?

Cum urmează să ne mutăm, mediul de lucru este unul temporar și include o masă pe care îmi pun diverse chestii, de la cablul pentru telefon, la cana de ceai și apă, căștile și un caiet cu pix. Caut să fie ordine pe masă, asta mă ajută să mă concentrez la muncă și nu îmi distrage atenția. Ca scaun (aici mă uit la ce scaun am), am un scaun normal, drăguț și arătos. Momentan folosesc un laptop Dell și periferice de la Microsoft, kitul Sculpt Ergonomic care îmi place așa de mult că mi-am luat unul și acasă.
Atunci când nu învăț sau nu am un task la care să mă gândesc, programez cu muzica în căști, ea variază de la melodii calme și liniștitoare, până la muzică hip-hop și chiar grecească (în funcție de starea de spirit).

Legat de ce mi-aș dori, sunt convins că se va materializa după mutarea la noul sediu: monitor extern, scaun ergonomic și birou încăpător.

 

Ce tool-uri software folosesti?

Pentru Java folosesc Eclipse și Intelij, pentru partea de front-end Visual Studio Code. Pentru lucrul cu baze de date MySql Workbench.
Pentru a nota diverse chestii – Notepadqq (varianta Linux la Notepad++), iar ca sistem de operare Linux Mint.

 

Lucrezi la vreun proiect personal?  

Da, lucrez cu un prieten la un proiect personal al cărui scop este să ne ajute să învățăm Spring Boot și diverse tehnologii din ecosistemul Spring. Proiectul este încă la început și acum ne focusăm pe tutoriale și însușirea cunoștințelor tehnice legate de ecosistemul Spring.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT? Ce îti displace?

Ce mă interesează: salariul, flexibilitatea, un raport ok între confort și noutate dpdv tehnologic (al taskurilor și/sau al proiectelor), mediul de lucru, colegii, disponibilitatea ptr dezvoltare personală și profesională.

Ce îmi displace este faptul că procesul de comunicare este uneori fragmentat și ce vrea cineva să transmită ajunge în alt mod decât a intenționat emițătorul la receptor, dorința anumitor echipe de a nu schimba lucrurile și modul de lucru (rigiditatea), lipsa unei perspective profesionale și personale (care poate fi legată de proiect sau de companie).

 

Care sunt sursele tale din informare din domeniul IT?

Găsesc articole interesante și valoroase pe Medium, FreeCodeCamp, îi urmăresc pe băieții de la Basecamp (îmi place foarte mult mentalitatea lor și modul de a face lucruri), câteva grupuri de IT pe Facebook, cât și câteva persoane care consider eu că au păreri valide și sănătoase legat de ce se întâmplă în IT-ul românesc.

 

Ce stii acum despre domeniul în care lucrezi si nu stiai când ai fost angajat?

Că în spatele unei cariere sau job fancy și la modă sunt și aspecte mai puțin plăcute, aspecte despre care lumea fie nu vorbește, fie le ignoră, fie nu e conștientă că sunt acolo. Este la modă domeniul și se câștigă bine – asta îi face pe mulți să lucreze în domeniu, însă fără pasiune și timp de studiu dedicat poți fi foarte ușor copleșit de noutatea, diversitatea și rapiditatea cu care domeniul tehnologic crește de la o zi la alta.
Asta cred că e cel mai important lucru învățat: learning never stops!

Interviu cu un IT-ist – ep. 5

One thought on “Interviu cu un IT-ist – ep. 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *