Observ din ce în ce mai des o întrebare ce apare la IT-iștii juniori, studenți sau cei proaspăt ieșiți din facultate: “E bine să folosesc CV-ul în format Europass pentru a aplica la job-uri?”

Răspunsul pentru ei este: da, da, da. Pentru ceilalți oameni din IT, cu mai multă experiență, răspunsul este: mai bine nu.

 

Ce este CV-ul în format Europass?

Europass este o inițiativă a Uniunii Europene și a fost introdus în 2005. Ideea a pornit de la faptul că în funcție de țară avem culturi diferite și înțelegem diferit modul în care ne prezentăm în CV. De aceea, pentru a încuraja mobilitatea forței de muncă în interiorul UE, s-a introdus un format standardizat.

Un CV în format Europass este un document (de obicei PDF, Microsoft Word sau OpenDocument) însoțit de un XML. Formatul acestui XML este standard, hotărât de UE. Datorită acestei standardizări, acest XML poate fi citit și interpretat cu ușurință. Și, cel mai important, poate fi procesat automat.

De ce este acest lucru important? O companie ce primește multe CV-uri în formate nestandard și dorește să le păstreze în baza de date, va trebui să facă o muncă manuală pentru a înțelege fiecare format și a introduce CV-ul, câmp cu câmp, în baza de date. În schimb, datorită standardizării și acelui XML, software-urile pot să citească automat acest format și să pună corect în baza de date fiecare câmp. Acest lucru evită greșeala și reaua voință (să nu-i spunem lene) umană.

Ok, în ziua de astăzi există și câteva soluții mai avansate, bazate pe OCR semantic, ce citesc un document, în cazul acesta un CV, și îl interpretează în funcție de context. De exemplu, dacă soft-ul găsește mai multe date calendaristice, din care cea mai veche este la diferență de 13-14 de ani de următoarea, această dată va fi interpretată cu o probabilitate de 90% ca fiind data nașterii candidatului. Din păcate, din pricina unei lipse de standardizare, aceste soluții au o rată de succes destul de redusă, iar companiile ce vor să introducă aceste CV-uri în baza de date vor face de cele mai multe ori și o muncă manuală. În plus, soluțiile de OCR semantic în acest domeniu sunt destul de costisitoare și sunt folosite de puține companii.

 

Când este recomandat CV-ul în format Europass?

De ce recomand CV-ul în format Europass pentru juniori? Pentru a fi mai ușor de găsit în baza de date a companiilor sau agențiilor de recrutare.

Nu e niciun secret. Companiile primesc multe CV-uri ale juniorilor și foarte puține ale seniorilor. În cazul juniorilor, de cele mai multe ori găsirea unui job este un joc al numerelor. Trimit CV-urile la cât mai multe companii și așteaptă ca unele dintre ele să-și manifeste interesul pentru ei. De aceea, un CV în format Europass poate crește șansele găsirii unui job.

Să luăm următorul scenariu: O companie caută să angajeze un programator junior Java. Tu, ca programator junior ce cunoaște doar .NET, trimiți un CV în format nestandard. Cineva de la departamentul de HR vede CV-ul tău în format nestandard, aruncă o privire, vede că nu știi Java și “aruncă” CV-ul la gunoi. Ar exista alternativa să-ți păstreze CV-ul într-o bază de date, dar acest lucru presupune să-și dedice 10-15 minute pentru a introduce CV-ul tău, câmp cu câmp, în baza lor de date. Din cauza lipsei timpului, majoritatea companiilor nu fac acest lucru pentru CV-urile juniorilor ce nu prezintă interes imediat. Peste o săptămână, în companie apare neașteptat un job de programator junior .NET. Doar că departamentul de HR a uitat de tine între timp și nici CV-ul tău nu este în baza lor de date.

Acum scenariul cu CV-ul în format Europass. Compania primește CV-ul tău, vede că nu vă potriviți momentan, dar persoana de la HR își ia o secundă să apese pe un buton pentru a adăuga CV-ul tău standard în baza lor de date. Astfel, peste o săptămână, când apare job-ul de .NET, efectuează o căutare în baza lor de date după cuvântul cheie “.NET” … et voilà, ești chemat la interviu!

În schimb, IT-iștii seniori nu au această problemă a CV-ului. Companiile primesc puține CV-uri de seniori, iar un CV bun valorează greutate lui în aur (ok, a hârtiei pe care a fost imprimat). Majoritarea oamenii de HR citesc cu atenție aceste CV-uri și își iau timp să-l adauge în baza lor de date.

În plus, formatul nestandard permite unui senior să pună accentul pe ce dorește în CV și să introducă elemente noi și atrăgătoare (link-uri către GitHub, StackOverflow etc).

Singura problemă în cazul seniorilor este că în momentul de față formatul Europass este asociat cu  perioada de facultate și de început a vieții profesionale, fapt pentru care poate să nu lase o impresie foarte bună unui angajator.

 

Cum să folosesc asta?

Dacă ești la primul job în IT și aplici la multe job-uri, îți recomand să folosești CV-ul în format Europass pentru a-ți crește șansele să fii “descoperit”.

Dacă ești Senior, evită formatul Europass și utilizează în schimb orice format îți permite să pui accentul pe cele mai importante lucruri din CV-ul tău.

 

Formatul CV Europass explicat pentru IT-iști