Acum câțiva ani, când abia începusem să coordonez/conduc echipe de dezvoltatori, am aplicat la un job de Project Manager la o companie mare ce tocmai deschisese divizia de IT din România. Am pierdut job-ul în fața unui candidat ce avea certificarea Project Management Professional (PMP ®).  Mi-am propus în acel moment să obțin această certificare. Și am obținut-o acum trei ani, în urma unui examen extrem de greu, probabil cel mai greu pe care l-am dat vreodată.

Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. Metodologia Agile/Scrum a prins teren, iar Waterfall (sau “plan-driven project management”), metodologia pe care PMP pune accent, a ajuns într-un con de umbră. Momentul definitoriu al acestei situații l-am avut în urma unei conversații cu o persoană de HR de la aceeași companie la care aplicasem cu ani în urmă (de data aceasta în postura de potențial client al platformei Echoz) care mi-a spus că acum practică Agile/Scrum și evită Project Managerii certificați PMP, deoarece “sunt obișnuiți cu o modalitate învechită de a conduce proiectele”.

 

Un pic de background legat de PMP

PMP este o certificare ce dovedește că persoanele certificate cunosc bazele managementului de proiect, așa cum se face el încă din anii ’60-’70. Prezintă uneltele și metodologiile folosite pentru a dezvolta proiecte cap-coadă în toate domeniile de activitate. În teorie, cu o certificare PMP și o echipă potrivită, poți coordona construcția unei clădiri de birouri, deși nu ai mai făcut asta niciodată. Deoarece metodologia standard în Project Management este Waterfall (o variantă de “plan-driven project management”), PMP a ajuns să se identifice cu această metodologie.

În domeniul IT proiectele au fost dezvoltate mult timp folosind aceleași principii Waterfall. Însă, de câțiva ani buni, specificul domeniului a făcut ca modul de lucru să se diferențieze de construcția clasică și să vină în mod natural nevoia de a utiliza metodologii noi, diferite de tot ce exista, pentru a “construi” produsele software într-un mod mai eficient.  Oamenii de la PMI (instituția ce eliberează certificările PMP) au înțeles că IT-ul necesită o altă abordare iar în prezent prezintă și unele unelte și modurile de lucru specifice acestui domeniu, însă destul de superficial, încercând să le minimizeze impactul și să le considere parte din PMP. În momentul de față, aș îndrăzni să spun că în Project Management se simte nevoia unei delimitări clare a managementul de proiect specific IT-ului, de cel clasic – specific domeniilor “hard”.

 

De ce nu-mi voi mai prelungi certificarea

Chiar dacă obținusem greu această certificare, mi-am dat seama rapid că nu o voi mai prelungi. Din mai multe motive:

  1. Prelungirea se face strict pe bani, nu pe cunoștințe. Pentru a-ți prelungi certificarea PMP ai nevoie de PDU-uri, un fel de credite, pe care le obții participând la conferințe, scriind articole în anumite publicații și tot felul de alte activități ce au legătură cu managementul de proiect. În teorie, aceste credite sunt garanția faptului că rămâi conectat la acestă lume. În realitate însă, creditele pot fi cumparate la fel ca orice altă marfă. După obținerea certificării am fost inundat cu oferte, atât oficiale cât și neoficiale, de a “obține” PDU-uri achiziționând diverse training-uri și participând la diverse conferințe. Din discuții cu alți PMP, am descoperit că aceste PDU se pot obține chiar prin plata participării la respectivele conferințe, chiar dacă nu vei participa fizic.
  2. Cunoștințele de bază din project management, odată obținute, nu ar trebui să expire. Cel puțin nu în 3 ani, așa cum vrea PMI. Principiile sunt aceleași ca în anii ’60, modificările fiind destul de reduse. Cam ca la examenul pentru permisul de conducere. Nu e o certificare de limbaj de programare în care apar versiuni noi la fiecare 6 luni.
  3. Nu mă ajută în IT. Multe dintre principiile de bază a managementului de proiect, promovate de PMP, nu se mai aplică în domeniu IT. Deși consider PMP extrem de valoros în alte domenii, în IT aceste principii de bază au devenit o piatră de moară.  Viteza cu care se schimbă tehnologiile, viteza cu care se schimbă nevoile pieței, structura echipelor de IT-iști, plus multe, multe alte elemente fac ca aplicarea metodologiei stardard de project management să devină imposibilă.

 

Problema cu HR-ul

De ceva timp, am observat că departamentele de HR din companiile de IT sunt antrenate să evite metodologia Waterfall (plan-driven project management) pe care o identifică cu certificarea PMP. Pe scurt, acestă filosofie a HR-ului este: “Nu avem nevoie de oameni cu PMP, la noi se face Agile”. Deși oarecum greșită, această filosofie schimbă lucrurile atât pentru angajatori, cât și pentru candidați.

Eu personal nu-mi voi mai prelungi această certificare. Și recomand candidaților certificați PMP ce aplică la diverse job-uri de coordonatori de proiect (evit să le spun Project Manageri pentru a nu intra în conflict cu lumea Agile/Scrum) să nu mai includă acestă certificare în CV, cu excepția cazului în care “job description-ul” specifică explicit nevoia acestei certificări. De asemenea, aș recomanda oamenilor din HR din companiile de IT să încerce să înțeleagă mai bine ce înseamnă PMP și să recunoască faptul că un om cu această certificare are totuși o bază solidă de cunoștințe generale de project management, chiar dacă metodologia promovată de PMP nu se aplică direct în compania respectivă.

Chiar și având în momentul de față o părere proastă legată de certificările de Project Management, în special PMP, consider că nici o certificare de Scrum/Agile nu-și are rostul, având în vedere cât de volatilă și cât de necunoscută este încă această metodologie. Dar despre asta, într-un articol viitor.

 

In IT certificarea PMP este de evitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *