Guest post scris de Liviu Șoșu.

Liviu consideră că munca, și în cele din urmă rezultatele, reprezintă cel mai bine o persoană. Asta și face în prezent, lucrează la două aplicații personale și încearcă să producă tutoriale. Deocamdată totul este în progres, urmare doar contul de github poate fi arătat acum, unde are o activitate regulată. 


Am scris în trecut despre experiențele mele cu procesele de recrutare din companii. Până acum, am avut două experiențe plăcute cu recrutorii care lucrau la companii IT. Dacă aș identifica care sunt punctele-cheie legate de așteptările mele de la un proces de recrutare, aș spune următoarele:

1) Oferă feedback personalizat!

Ușor de prevăzut, nu-i așa? Toată lumea vrea să afle rezultatul final al procesului de recrutare într-un interval de timp decent. În cazul meu, pot aștepta până la trei săptămâni după primul contact. Dacă nu ajungem la un rezultat final, indiferent care este acesta, după trei săptămâni, atunci o voi lua ca pe un “NU! Și nu ne mai contactați!”.

Am subliniat cuvântul “personalizat”. Nu am nevoie de numele meu într-o scrisoare de respingere. Am nevoie de feedback concret. Sunt întotdeauna deschis pentru a afla ce nu ți-a plăcut, sau care erau nevoile tale pe care nu am reușit să le îndeplinesc. Nu îți pierde timpul și energia pe cuvinte frumoase, fii direct! Da, sunt capabil să accept feedback.

De exemplu, mi s-a spus ca feedback că nu cunosc limba locală sau că ar fi trebuit să cunosc AngularJS temeinic pentru a fi angajat.

2) Fii organizat!

Prima întrebare pe care o adresez într-un interviu este “Care este procesul de recrutare?”. De obicei, acesta nu este descris pe deplin pe site-ul companiei, sau nu este specificat deloc. Tocmai de aceea cer, pentru că nu am de ce să pierd timpul la un interviu care se va sfârși cu siguranță fără angajare. Dacă cultura companiei este prea departe de principiile mele, va trebui să spun un politicos “Nu, mulțumesc”. Mi s-a cerut de mai multe ori să dau teste tehnice și să scriu cod gratuit. În cazul acesta, angajatorul poate face cum vrea el, dar cu alți candidați.

Eu personal mă aștept să am maxim două întâlniri, de obicei una cu HR și o echipă tehnică, și încă una cu un manager. Sunt ok cu mai puține întâlniri, dar nu cu mai mult de două. De exemplu, la un moment dat am fost invitat de patru ori la interviuri pentru aceeași poziție. Trecuseră patru săptămâni și nu am aveam încă un rezultat final. De aceea a trebui să renunț la acel proces de recrutare. Nu trebuie să te grăbești, dar sper că nici nu-ți va lua o eternitate.

La alte interviuri, am întrebat la prima noastră întâlnire care ar fi pașii procesului de recrutare și ei au răspuns că vor decide dinamic. Cel mai probabil, acest lucru se traduce “nu avem nicio idee despre ceea ce facem” sau “suntem dezorganizați”.

Dacă nu ai un răspuns la întrebarea “Care este procesul de recrutare?”, atunci nu mai am niciun interes să continui discuția. În ciuda experiențelor mele generale, la job hunt-ul anterior am întâlnit doar angajatori ce aveau un proces de angajare bine definit.

3) Nu ignora candidatul!

N-au fost multe, dar au existat totuși momente când am simțit că nici măcar nu eram ascultat.

De exemplu, am spus într-un interviu că nu am cunoștințe despre un anumit server de baze de date, dar ei au continuat să-mi pună întrebări legate de acel subiect. Deși am insistat că nu știu nimic despre serverul respectiv, deci nu avea niciun rost să-mi pună întrebări suplimentare, ei au răspuns “Da, nicio problemă” și au continuat să-mi pună întrebări din lista predefinită.

4) Atitudinea contează!

Când ești într-un interviu, trebuie să ai o atitudine pozitivă. Evident, acest lucru e valabil în ambele sensuri – pentru intervievator și pentru candidat. Nu este nevoie să zâmbești prea mult, dar dacă intri într-o întâlnire cu o atitudine negativă, plictisit/ă, îngrijorat/ă, obosit/ă, atunci poți să o lași baltă. Nimic bun nu va ieși din acea întâlnire.


Punctele 2 și 4 sunt de obicei respectate, ca să spunem așa. Ei bine, 3 și 4, mai mult sau mai puțin. Cu toate acestea, din cele aproximativ 35 de interviuri la care am participat până în prezent, doar două au oferit feedback consistent – cu referire la puntul 1. Una dintre companiile ce au făcut acest lucru este angajatorul meu actual. O respingere, dar care a fost totuși o experiență pozitivă, mă va face un candidat care se întoarce peste ceva vreme.

Așteptările mele de la un proces de recrutare